kracht van 3 - Schrijftips

Ik zie je denken: ‘drie, waarom is dat een bijzonder getal?’ Er zit zoveel kracht in drie. Zonder dat je het doorhebt is het een ijzersterk getal welke je veel gebruikt. ‘Nou dat weet ik nog niet zo één, twee, drie…’, whoops daar gebruikte je hem al. En als je kleuter bij je wegloopt en niet direct terug wil, gaat het wellicht zo: ‘Ik tel tot drie. Eén…. Twee…’ en verder kom je waarschijnlijk niet. Bij één blijft hij dapper staan, bij twee is het twijfel, maar als je ‘drrr’ zegt, dan rent hij snel naar je toe. Ja, de kracht van drie en hier drie manieren hoe je dit in kunt zetten in jouw verhaal.

Drie zit in ons bloed

We kunnen er niks aan doen, maar we hebben iets met drie. Het zit in ons bloed, een magische aantrekkingskracht. Het eerste priemgetal en volgens Pythagoras is drie het eerste ‘ware’ getal. Het vormt een geometrische vorm: de driehoek (wel een beetje Pythagoras dingetje natuurlijk 😊), welke staat voor onafhankelijkheid, solidariteit en kracht.

Als iets drie keer gebeurt, dan wordt het gezien als ‘altijd’ en ontstaan er gewoontes. In de Chinese filosofie is er een krachtige uitspraak over drie:

Tao Te Tjing

De Tao heeft het ene gemaakt.
Het ene heeft twee gemaakt.
Een en twee hebben drie gemaakt.
Drie heeft de tienduizend dingen gemaakt.

Zoals boven al beschreven, triggert er iets bij het getal drie. Je kunt dit daarom ook goed in je verhaal gebruiken. Het is krachtig, maar tegelijk ook kort, snel en makkelijk.

Ook in spreekwoorden kom je drie veel tegen:

  • Driemaal is scheepsrecht
  • Alle goede dingen bestaan in drieën
  • Hij kijkt of hij niet tot drie kan tellen
  • Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei
  • Dubbeltje drie keer omdraaien
  • Elk vraagstuk heeft drie kanten, jouw kant, mijn kant en de juiste kant
  • Dat lukt niet één, twee drie
  • Potverdriedubbeltjes
  • Schijn bedriegt – oké, nee die niet

Je ziet het, drie doet iets met ons. Ook alleen de eerste drie sporters krijgen een medaille. Zonde natuurlijk om deze oerkracht niet te gebruiken.

Drie is een groep

Drie is het eerste getal dat een groep is en waar ‘alle’ op van toepassing is. Eén is maar alleen, met twee heb je een paar, maar bij drie heb je een groep Gebruik dit daarom met voorbeelden of opsommingen in een tekst. Probeer bijvoorbeeld altijd 3 positieve voorbeelden te geven als je iets bekrachtigd. Vier is vaak niet nodig en twee is te zwak. Dit laat de band Flight of The Conchords mooi zien in deze video als ze vertellen dat ze over de hele wereld zijn geweest (helaas kon ik de live beelden erbij niet vinden, dus even alleen het geluid).

Drie wordt veel gebruikt op vele manieren. De krachtigste slogans zijn vaak ook in drie: Heerlijk, helder Heineken; Du pain, du vin, du Paturain; Yes, we can! Je hoort het, het is krachtig en bekt lekker. Ook Steve Jobs gebruikte de kracht van Drie in zijn speech op de Stanford Universiteit.

Drie is overzichtelijk

Zoals eerder gezegd lijkt Drie veel, want het is een groep, maar het blijft overzichtelijk. Je kunt drie dingen makkelijk onthouden, mede omdat het zo in ons bloed zit. Als je voorbeelden geeft in een zin, maak er dan drie. Het is sterk, overzichtelijk, maar ook verwachten mensen drie items. Als je er meer neerzet, raakt de lezer al snel afgeleid en vergeet hij ook de eerste voorbeelden. Zeker als je een opsomming van lange zinnen hebt, is drie wel het maximale om je lezer niet kwijt te raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *