Schrijver Snake

Had je vroeger een Nokia 3310, dan ken je waarschijnlijk wel het spelletje Snake. Of misschien ken je het op een andere manier. Het is een grappig, verslavend spelletje en heel goed in te zetten voor je schrijfdoelstellingen en -motivatie. Want ken je Schrijver Snake al?

Doelstellingen, deadlines en gewoontes

Het werkt heel motiverend om te werken met doelstellingen en deadlines. ‘Vandaag hoofdstuk vier af’ of ‘eind van de maand de 30.000 woorden bereikt’ geven je een stimulans om te schrijven, ook als je minder zin hebt of een schrijversblok hebt. Helemaal goed zijn gewoontes. Elke dag een half uur schrijven, werkt heel stimulerend en zorgt ervoor dat je hersenen actief en in het verhaal blijven. Zeker bij lange projecten, zoals een boek, is het goed om elke dag te schrijven, ook al is het maar even. Als je een paar dagen niet schrijft, is het verhaal al snel uit je hoofd en kost het je weer moeite om erin te komen. Juist deze dagelijkse schrijfgewoonte kun je heel goed gebruiken om het nog motiverender en leuker te maken, door er een spelelement aan toe te voegen.

Maak er een spelletje van

We houden van spelletjes en de drijfveer om te winnen of beter te worden. Het fijne van een spelletje, is dat er minder stress aan hangt. Het wordt iets leuks. Maak daarom van je dagelijkse schrijfroutine een spel met Schrijver Snake.

Spelregels Schrijver Snake

  1. Koop een kalender en een markeerstift.
  2. Hang de kalander het liefst in zicht of misschien zelfs waar anderen hem ook kunnen zien.
  3. Als je een dag geschreven hebt, zet je een streep tot het eind van het vakje. Als je de volgende dag weer hebt geschreven, verleng je de streep tot het eind van het vakje van die dag. Op deze manier krijg je een slang van dagen dat je hebt geschreven.
  4. Heb je een dag niet geschreven, dan is de slang verbroken en ben je af.
  5. Zet boven een verbroken slang het nummer van het aantal aaneengesloten schrijfdagen en probeer die volgende keer te verbeteren.

Iedereen die wel eens Snake heeft gespeeld, weet hoe verslavend het is. Als je tot en met de 29ste je kalenderslang vol hebt, laat je hem dan verbreken op de 30ste? Zelfs als je niet zoveel tijd of zin hebt op dag dertig, ga je waarschijnlijk toch even schrijven, omdat je niet je slang wil verbreken en dan weer opnieuw moet beginnen.

Speel het competitief

Spreek met andere schrijvers af dat zij ook Schrijver Snake gaan spelen. Zo wordt het niet alleen uitdagend voor jezelf, maar ook om jouw slang langer te laten worden dan je collega schrijver.

Wees creatief

Je kunt natuurlijk gewoon met een balpen een lijn zetten. Dat doet wat het moet doen. Met een markeerstift, wordt het al iets mooier, maar als je met verschillende kleurtjes, stipjes en streepjes werkt en misschien de slang een beetje kronkelend tekent, wordt het nog leuker. En als je de slang van zondag rechts op het blad, doortekent naar maandag links op de kalender, lijkt de slang langer en geeft het een extra stimulans om de nieuwe dag van de week zeker te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *