linkbuilding-trends-2012-8-linkbuilding-2Ondanks dat de focus steeds meer op de kwaliteit van de website en content gaat, is linkbuilding nog steeds een zeer sterke methode om hoog in de zoekmachine te ranken. De kwaliteit van de links wordt echter wel steeds belangrijker.

Voor DutchCowboys werd ik laatst, samen met nog 7 SEO specialisten, geïnterviewd over mijn visie over de linkbuilding trends voor 2012. Lees hieronder mijn visie op linkbuilding. Wil je de antwoorden van alle SEO specialisten lezen? Ga dan naar het bericht op DutchCowboys.

Mijn 13 linkbuilding tips

1 ) Welke linkbuilding technieken werken niet meer in 2012?

Met het oog op de Google Panda updates zou ik zeggen dat slechte en links van spammerige sites verleden tijd worden. Maar helaas zullen ze in 2012 nog steeds voor veel sites goed werken. Je merkt steeds vaker dat de Panda nu ook ons kikkerlandje in is getrokken en zijn klauwen uitslaat naar “slechte” sites. Foute linkbuilding is hierbij een belangrijke factor voor de Panda. Black hat SEO zal in 2012 nog werken, maar wel een groter risico worden.

2 ) Welke linkbuilding technieken werken nog steeds goed anno 2012?

Het zoeken naar relevante en betrouwbare websites die je link willen plaatsen is nog steeds een goede manier om kwalitatieve en waardevolle backlinks te verkrijgen, dat is in 2012 ook zo. Wat ik verwacht wat extra waarde krijgt zijn links van video’s. Het gebruik van SEO met video’s (VSEO) wint al een aantal jaar terrein, maar door de toename van het aantal smartphones en tablets is het steeds makkelijker om even een videootje te bekijken. Video’s worden daardoor belangrijker, wat ook weer effect op de linkwaarde zal hebben.

3 ) Welke impact zal Google+ hebben op rankings en linkbuilding?

Google+ is opgezet door Google en is niet zo populair als ze willen. Uiteraard willen ze hun eigen product promoten en Google is nog steeds de belangrijkste zoekmachine, waardoor ze dus een flinke troef in handen hebben. Ik verwacht zeker dat Google die troef ook gaat gebruiken en Google+ meer waarde geeft in de resultaten, om het belang ervan voor vele te vergroten. Sowieso denk ik dat Google+ vooral is ontwikkeld om meer inzicht in gebruikers te krijgen, om de zoekresultaten nog verder te verbeteren. Hierbij is het dus belangrijk dat veel het gaan gebruiken.

4 ) Hoe kun je je het best wapenen tegen de Panda update’s anno  2012

De Panda heeft al laten zien dat hij ook voor Nederlandse websites flinke schade aan kan richten, maar is in Nederland nog niet zo actief geweest. Ik denk dat veel bedrijven de Panda onderschatten. Veel zijn er nog niet mee bezig, omdat het nog niet zoveel schade heeft aangericht. Echter merk je dat hij steeds verder het land intrekt. Voorkomen is beter dan genezen, want de klauwen van de Panda zijn diep en de wonden genezen niet binnen een weekje. Zorg voor een website met goede, unieke content die gebruiksvriendelijk is en niet teveel advertenties bevat. Dit in combinatie met relevante links van betrouwbare sites, maakt je site oninteressant voor de Panda en laat hij zet hij zijn tanden in een andere site.

5 ) Hoe goed is Google anno 2012 in het herkennen van gehuurde of gekochte links?

Ik denk dat Google beter wordt in het herkennen van bad neighborhood links en links van sites met veel reclame of spam, maar niet per se of ze gekocht of gehuurd zijn. Ik denk dat Google daar ook (nog) niet zoveel prioriteit aan geeft.

6 ) Welke social media heeft sterke invloed in 2012 voor je rankings?

Elke social media heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een combinatie van verschillende social media is natuurlijk het mooist. Echter denk ik dat Google+ de enige kan worden die echt kan zorgen voor merkbaar verschil in de resultaten, doordat die van Google zelf is. Daarna komen Facebook en Twitter, mits goed ingezet. Toch blijft social media vooral goed om mensen naar je site te lokken.

7 ) Er zijn de afgelopen 2 maanden meer dan 70 algoritmische updates geweest, welke is in jullie ogen de meest invloedrijke voor je rankings?

De Panda update heeft niet per se gevolgen voor het grootste aantal websites, maar de impact kan wel enorm zijn. Als hij je eenmaal in zijn klauwen heeft, kun je zo een aantal pagina’s naar beneden geduwd worden.

8 ) Wat is in jullie ogen een sterk linkprofiel?

Linkdiversiteit is en blijft belangrijk als lange termijn strategie. Zorg voor links met follow en no follow, maar ook verschillende linkteksten is belangrijk: Plaats links met je zoekwoord, synoniemen daarvan, maar ook je merknaam en af en toe iets als ‘klik hier’.

09 ) Als je budget beperkt is zeg bijv. 2500 euro, waar zou je dat aan besteden voor betere rankings?

Voor 2500 euro kom je toch wel een eind hoor. Maar bij hoge concurrentie je richten op longtale woorden. Besteed je geld vooral aan goede content, bijvoorbeeld in een blogsite met goede plugins, en dat via social media verspreiden. Dan nog een klein stukje linkbuilden.

10 ) Wat is jullie mening m.b.t linkwheels, met unieke content?

Linkwheels met unieke en relevante content kunnen heel waardevol zijn, zeker als je meerdere linkwheels maakt en al die linkwheels weer inzet als 1 groot linkwheel voor je site. Echter is de techniek vrij bewerkelijk en zou ik het vooral als extra linkbuilding techniek inzetten naast ‘normale’ linkbuilding. Zeker omdat het toch wel een beetje grey hat is.

11 ) Wat is jullie mening over foother links?

Foother links kunnen zinvol zijn voor de interne linkstructuur. Je kunt menu items uitgebreider in foother links plaatsen, zodat die link het zoekwoord bevat als deze te lang is voor in het menu.

12 ) Heeft het nog zin om met Nederlandse en buitenlandse directories te linkbuilden?

zeker, maar alleen voor je backlink diversiteit, vaak is de waarde van de link erg laag.

13 ) Blijft linkbuilding in 2012 nog steeds de belangrijkste factor voor je rankings?

In ieder geval een heule belangrijke. Maar content wordt ook weer steeds belangrijker. Zeker met de Freshness update merk je dat Google weer meer waarde gaat hechten aan relevante content. Goede content in combinatie met goede links is een perfecte mix voor Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *