Sterk begin - Schrijftips

Je verhaal begint bij het begin. Of niet? Het begin van je boek is enorm belangrijk, het bepaalt direct of een lezer je boek weglegt of door wil lezen. Het is dan ook meestal een van de lastigste opgaves. Hoe zorg je ervoor dat je de lezer direct grijpt en hij of zij je boek eigenlijk niet meer weg willen leggen?

Een goed begin is het halve werk

Moet je bij het begin van je verhaal beginnen? Als het begin niet zo interessant is, dan zeker niet. Iedereen kent de uitdrukking ‘een goed begin is het halve werk’ wel, wil je goed beginnen, moet je soms halverwege je verhaal beginnen. Soms hoor je wel eens dat een boek pas na een paar hoofdstukken op gang komt. Waarom begin je dan niet na die paar hoofdstukken? Beschouw die eerste hoofdstukken als opwarmertje voor jezelf en gooi ze in de prullenbak, of als ze belangrijk zijn voor je verhaal, verwerk ze later in je verhaal.

Investeer je tijd in het begin

Ja, het begin is vaak lastig, zwaar en tijdrovend, maar als die eenmaal goed staat, gaat de rest van je verhaal ook vaak beter. Oprecht het halve werk dus. Je haalt daarmee die extra tijd wel in, als je dat belangrijk vindt. Voor sommige werkt het om het verhaal eerst helemaal uit te werken en ideeën te bedenken, anderen beginnen liever te schrijven en komen na een paar hoofdstukken er pas goed in en jij schrijft misschien het eerste hoofdstuk telkens opnieuw tot het goed is. Allemaal prima, als je maar zorgt dat uiteindelijk voor de lezer het begin direct pakkend is.

Stel je schrijft een liefdesverhaal van twee mensen die elkaar al heel lang kennen, maar dan wordt er een verliefd op iemand anders. Het begin is hoe ze elkaar hebben ontmoet en daarna leer je meer over de personages. Maar wil de lezer dat gelijk weten? Later zeker, maar niet vanaf het begin. Als je begint met ‘Ik dacht dat ik van niemand meer kon houden dan van …, hoe kan het dan dat ik alleen nog maar denk aan ….?’. Op deze manier weet de lezer direct het probleem en verlangt naar een oplossing.

Waar moet je verhaal beginnen?

In het begin wil je veel vertellen: wie is/zijn de held(en) van het verhaal, wat zijn hun problemen of wensen, waar speelt het zich af, wanneer speelt het zich af, wat is er bijzonder aan het verhaal en wat gaat er gebeuren? Maar bedenk dat je hier nog een heel boek voor hebt. Zolang jij zorgt dat jouw lezer de volgende bladzijde wil lezen, dan heb je nog een pagina waar je van alles kwijt kan. Zorg dat jouw lezers antwoorden wil weten en de bladzijdes worden omgeslagen.

Een goede vraag om jezelf te stellen is: Wat is het moment dat alles voor mijn held veranderde? In een liefdesroman kan het de dag zijn dat de helden elkaar voor het eerst zagen. In een thriller kan dat het moment zijn dat de held op het verkeerde moment ergens was en iets zag wat hij of zij niet had mogen zien.

Hoe schrijf je de eerste zinnen

hoe begin je het eerste hoofdstuk sterk - Schrijftips

Weet je waar je verhaal moet beginnen, dan is het tijd om de eerste zinnen te schrijven. In de eerste zinnen zet je gelijk een toon en creëer je verwachtingen. Het is helemaal niet gek als je een dag of zelfs dagen met je eerste zinnen bezig bent. Het begin is lastig. Vaak helpt het om gewoon te schrijven en dan alleen de beste zinnen te bewaren en daar een geheel van maken. Of je kunt een aantal hoofdstukken schrijven en als je beter weet waar je heen wil, de eerste zinnen schrijven.

Tip: pak je favoriete boek(en) en kijk hoe die schrijver jou in zijn verhaal heeft getrokken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *