google-red-card

We weten het al een tijdje: een website die geoptimaliseerd is voor weergave op een mobiele telefoon of tablet is steeds belangrijker. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van internet op mobiele telefoons. Het internet gebruik bij jongeren van 18 tot 25 jaar gaat tegenwoordig zelfs voor 90% via de smartphone en bij 25 jaar en ouder is dit ook meer dan de helft (bron CBS). Als meer dan de helft of bijna iedereen internet op een mobiel apparaat, dan is het toch gek als een website niet geoptimaliseerd is voor de grootste doelgroep? Als je website niet optimaal is voor de smartphone, dan raak je tegenwoordig niet alleen bezoekers van je site kwijt, maar krijg je ook minder bezoekers naar je website. Google gaat niet geoptimaliseerde websites namelijk keihard straffen.

Google straft websites die niet geoptimaliseerd zijn

Vorig jaar gaf Google in de mobiele zoekresultaten al aan of sites geschikt zijn voor mobiele apparaten. Maar vandaag heeft Google ook officieel bekend gemaakt dat het voor de hoogte in de zoekresultaten ook belangrijk is of je site geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Feitelijk betekent dat dus gewoon dat als jouw website niet goed toont op een smartphone, dat je minder hoog zal scoren in Google. En eigenlijk is dat, gezien het gebruik, niet meer dan logisch.

Lees hier het bericht van Google

De 3 belangrijkste tips voor een mobile ready site

Ik merk al een tijdje dat Google hiermee bezig is en dat het steeds lastiger is om met een alleen desktop website hoog te scoren. Maar nu is het dus ook officieel bekend gemaakt. Als je deze site op een smartphone of tablet bekijkt, merk je dat hij goed toont, lekker leest en prima navigeert. Nu weet je dus waarom :). Lees je dit artikel via een desktop, dan hoef je niet je smartphone te pakken om het te controleren. Deze site is namelijk responsive, dat betekent dat hij meeschaalt met de grootte van je scherm. Verklein je browser maar eens, dan zul je zien dat de indeling van de site anders wordt. En als je je browser ongeveer zo groot maakt als een mobiele telefoon, dan zie je hoe hij op je smartphone toont. Wil je weten of Google jouw website geschikt vindt voor mobiele apparaten? Doe de Mobile-Friendly Test van Google. Ga je jouw website optimaliseren voor mobiele apparaten, zorg dan dat:

  • De tekst groot genoeg is voor smartphone lezers
  • Links ver genoeg uit elkaar staan voor vingertoppen
  • Je nooit horizontaal hoeft te scrollen
  • Er een viewport is ingesteld

Responsive of aparte mobiele site?

Voor Google maakt het (nog) niet uit of je een schaalbare, ofwel responsive, site hebt of een aparte mobiele site. Echter worden er steeds meer eisen gesteld aan mobiele sites door de gebruikers. Ze raken steeds meer gewend aan surfen op kleine schermen. Maar ook combinatie gebruik zie je steeds vaker: mensen die eerst op een desktop kijken en later op een mobiel apparaat of andersom. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers het heel storend vinden als ze bepaalde informatie niet terug kunnen vinden en haken dan al snel af. Extra handelingen verrichten om aan de informatie te komen wordt niet als vervelend ervaren, als het maar vindbaar is. Het zal ook niet lang meer duren voordat Google hier ook rekening mee gaat houden. Maak je een aparte mobiele site, zorg dan te allen tijde dat dezelfde informatie op de desktop website ook op de mobiele variant te vinden is. En nog beter, maak je site responsive, zodat niet alleen alle informatie hetzelfde is, maar ook de look & feel en de gebruikservaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *